5 סוגי הדמנציה – המוח המתעתע שלנו

סוגי הדמנציה

המוח האנושי שלנו הוא למעשה המחשב שמפעיל את הגוף. הוא נותן הוראות לביצוע, והאיברים מבצעים. המוח אחראי על מצבי הרוח ועל ההתנהגות שלנו, על הזיכרון, על החשיבה, על המצב התודעתי שלנו ועל דברים רבים ונוספים.

כשרמת התפקוד של המוח הולכת ומתדרדרת מסיבות כאלה ואחרות, ההשלכות עלולות להיות חמורות ונוגעות לכל אורחות חיינו, עד כדי פגיעה ממשית וסיכון חיים, ואלו גם הסכנות בדמנציה.

זו איננה מחלה, אלא מצב של ניוון תמידי ההולך ומחמיר בתפקוד המוחי שלנו. הסימפטומים תלויים באזורים אשר נפגעו במוח, ומשתנים בין חולה לחולה ולפי סוג הדמנציה שלו.

לדמנציה אין תרופה, אבל בהחלט אפשר להקל על חיי החולים, להאט את קצב ההתדרדרות ולהעלות את איכות החיים, זאת בעזרת אבחון מוקדם וטיפולים שונים אשר נועדו להקל את הכאבים ולשחזר יכולות מוטוריות וקוגניטיביות שנפגעו.

חמישה סוגי דמנציה

ישנם חמישה סוגי דמנציה שונים אשר מחולקים לפי מאפייני הסימפטומים והגורמים אשר פוגעים בחולה.

סוג אחד הוא מחלת האלצהיימר. המחלה מאובחנת לאחר שלילת יתר סוגי הדמנציה ומאופיינת למעשה בהתדרדרות קוגנטיבית איטית אשר פוגעת ביכולת הזיכרון והחשיבה, ביכולת הדיבור ובמבנה האישיות.

בדמנציה פרונטלית, סוג נוסף של דמנציה, ישנו ניוון באונה הטמפורלית והפרונטלית של המוח. קצב ההתדרדרות תלוי באזורים אשר נפגעו, והסימפטומים גם כן. פגיעה באונה זו עלולה להביא לירידה ביכולת קליטה ועיבוד של מידע, ביכולת קבלת ההחלטות, בשליטה בהתנהגות, בכושר השפה ועוד.

סוג אחר הוא דמונציה וסקולרית, אשר מאופיינת בהתדרדרות בריאותית מהירה יחסית, חסרת עקביות כלשהי, ונגרמת לרוב ממחלות בכלי הדם. הפגיעה נוצרת בתפקוד הקוגניטיבי ומביאה לבעיות בכושר השפה ופגיעות מוטוריות שונות.

בדמנציה עם גופיפי לוואי, הפגיעה, כמו ביתר סוגי הדמנציה, נגרמת בגלל חלבונים שנוצרים ושוקעים בנקודות שונות במוח, וכך מביאים לפגיעות רבות והרס. הסימפטומים של דמנציה עם גופיפי לוואי באים והולכים ללא עקביות מסוימת, והם כוללים בעיות שינה, הזיות ראייה ובעיות ביציבות.

סוג אחרון הוא דמנציה משולבת פרקינסון. הסימפטומים כוללים בעיות בזיכרון, הפרעות דיבור, קשיים ביכולת הריכוז, הזיות, פראנויות, דיכאון ועוד. דמנציה זו מופיע כהמשך למחלת הפרקינסון ולפחות שנה לאחר הופעת המחלה.

אז מה כן ניתן לעשות?

דמנציה לרוב עלולה להופיע בגיל הזקנה, אבל לא רק. לעיתים היא יכולה להופיע בגילאים צעירים יותר, כשמחקרים מעידים כי השמנת יתר, מחסור בפעילות גופנית ועישון עלולים להעלות את הסיכויים ללקות בה.

לכן ניתן לעשות לא מעט לטובת מניעה, זאת מאחר ואפשרויות הטיפול אינן רבות כיום. ובכל זאת, קיימים מספר טיפולים וטיפולים ניסיוניים לאלו הלוקים בדמנציה, כמו אימונים קוגניטיביים לחיזוק היכולות השכליות ונטילת וויטמינים ותרופות.

בעזרת פיזיותרפיה ניתן לבצע שיקום נוירולוגי לפגיעות דמנציה, ולהשיב במידה כלשהי תחושות שנעלמו, לפצות על יכולות תנועה שנפגעו או לשקם אותן מחדש.

 

Facebook
Pinterest
WhatsApp

כתיבת תגובה

סגירת תפריט